GinaMed
Cursuri - Chimie - 12. Acizi carboxilici

12. Acizi carboxilici

Cuprins:

12.1. Definiție și denumire
12.2. Utilizările și structurile plane ale unor acizi carboxilici
12.3. Acidul acetic
12.4. Reacții de obținere
12.5. Proprietăți chimice
12.6. Alți acizi carboxilici
12.7. Săpunuri și detergenți
12.8. Grăsimi
12.9. Ceruri

12.1. Definiție și denumire

Acizii carboxilici sunt compuși organici care prezintă în moleculă grupa funcțională carboxil, –COOH, legată de un radical hidrocarbonat. Totodată, acizii sunt derivați monofuncționali ai hidrocarburilor în molecula cărora se află una sau mai multe grupa carboxil, –COOH.

Formula generală: R–COOH

Formula generală a unui acid monocarboxilic saturat: CnH2nO2

Pentru denumirea acizilor carboxilici se folosește cuvântul „acid” urmat de numele hidrocarburii cu același număr de atomi de carbon, la care se adaugă sufixul „-oic”.

Exemple de acizi carboxilici:

Acid metanoic (denumire uzuală: acid formic) Acid etanoic (denumire uzuală: acid acetic) Acid propanoic
H–COOH CH3–COOH CH3–CH2–COOH

Pentru acizii care prezintă în moleculă catene ramificate sau alți substituenți, în alcătuirea numelui este necesar să se precizeze și poziția acestora. Astfel, se numerotează atomii de carbon din catena de bază, începând cu atomul de carbon din gruparea –COOH.

Exemple:

Acid 2-metilpropanoic Acid 2-etilbutanoic
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.

12.2. Utilizările și structurile plane ale unor acizi carboxilici

Utilizările și formulele plane ale unor acizi carboxilici:

Denumire acid Formula acidului Utilizări
Acid metanoic (acid formic) HCOOH în tăbăcărie la decalcificarea pieilor; ca mordant (mordant = substanță chimică ce fixează coloranții pe fibrele textile) în industria textilă
Acid benzoic
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
intră în compoziția unor rășini vegetale, cum ar fi smirnă, tămâie; ca expectorant și antiseptic în medicină; ca și conservant alimentar; la obținerea unor coloranți
Acid ftalic (acid 1,2-benzendicarboxilic)
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
în industria coloranților; la obținerea plastifianților; la obținerea rășinilor pentru lacuri
Acid tereftalic (acid 1,4-benzendicarboxilic)
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
ca materie primă pentru fabricarea PET (polietilentereftalat) din care rezultă fibre sintetice și ambalaje
Acid citric
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
larg distribuit în natură; se întâlnește în fructe (coacăze, zmeură), sfeclă, leguminoase și în citrice în cantitate mare; este utilizat în industria alimentară și în cosmetică; printre alți acizi, se găsește în mod natural în vin
Acid tartric
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
printre alți acizi, se găsește în mod natural în vin
Acid malic
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
printre alți acizi, se găsește în mod natural în vin
Acid lactic
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
printre alți acizi, se găsește în mod natural în vin

12.3. Acidul acetic

Acidul etanoic este denumit uzual, acid acetic, CH3-COOH, fiind cel mai utilizat acid carboxilic. Acest compus este cunoscut și utilizat din cele mai vechi timpuri sub numele de „oțet”, din limba latină acetum = oțet. Această denumire este justificată de faptul că reprezintă compusul care se găsește în cantitatea cea mai mare în lichidul rezultat prin fermentarea naturală a vinului, denumit și oțet de vin.

Soluția de acid acetic diluată în concentrație de 3-9% reprezintă oțetul utilizat în alimentație. Acidul acetic este folosit pentru obținerea:

  • anumitor medicamente;
  • mătăsii acetat;
  • unor esteri;
  • unor materiale plastice și adezivi (cum ar fi poliacetat de vinil);
  • unor coloranți;
  • etc.

Fermentația acetică

Etanolul se obține prin fermentație alcoolică, însă acest proces nu se oprește doar stadiu de alcool. În condiții normale (adică nu se adaugă substanțe chimice) și în contact cu aerul, vinul natural îți continuă procesul de fermentație, modificându-și proprietățile de gust, miros, aciditate. După un anumit interval de timp se remarcă practic transformarea vinului în oțet, proces care poartă numele de oțetirea vinului.

ACTIVITATE EXPERIMENTALĂ

Mod de lucru: Într-un pahar sau într-o sticluță se aduc 50-100 mL de vin alb și se măsoară pH-ul. Se acoperă paharul cu o hârtie. O dată sau de două ori pe săptămână, se măsoară pH-ul vinului din pahar și se notează rezultatele într-un tabel. Experimentul se consideră terminat când rezultatul măsurătorilor indică valori de pH < 3.

Se măsoară și pH-ul oțetului alimentar din comerț. Se miroase vinul din pahar și oțetul. Se compară toate rezultatele și se emite o concluzie.

Observații: În timp, pH-ul probei de vin scade. În final, valoarea pH-ului vinului se apropie sau devine chiar egală cu cea a pH-ului oțetului. În final, proba din pahar miroase a oțet, pentru că vinul a continuat să fermenteze, schimbându-și printre altele și aciditatea. Practic, a avut loc procesul de oțetirea vinului.

Culoarea indicatorului roșu de metil introdus în eprubeta din stânga la începutul experimentului - proba conține etanol. Culoarea indicatorului roșu de metil după ce a avut loc fermentația acetică - proba conține acid acetic, în eprubeta din dreapta.
Figura 12.1 Culoarea indicatorului roșu de metil introdus în eprubeta din stânga la începutul experimentului - proba conține etanol. Culoarea indicatorului roșu de metil după ce a avut loc fermentația acetică - proba conține acid acetic, în eprubeta din dreapta.

Deci valoarea pH-ului poate fi un indicator al calității alimentelor. De exemplu, laptele proaspăt are un pH ușor bazic, pe când laptele mai vechi care a început să se acrească, prezintă pH acid.

a. pH-ul probei care conține etanol. b.&nbsp;pH-ul probei care conține acid acetic (fermentația acetică).
Figura 12.2 a. pH-ul probei care conține etanol. b. pH-ul probei care conține acid acetic (fermentația acetică).

Un lichid cu un conținut de etanol, cum este de exemplu, vinul, dacă este lăsat în contact cu aerul, este supus acțiunii unor bacterii (Micoderma aceti) care există în aer. Acestea produc o enzimă, alcooloxidaza, care catalizează oxidarea etanolului la acid acetic.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.3 Reacția chimică de oxidare enzimatică a etanolului la acid acetic (fermentația acetică).

Procesul de transformare enzimatică a etanolului în acid acetic poartă numele de fermentație acetică.

Acidul acetic de uz alimentar se obține doar prin fermentația enzimatică a etanolului din vin. Denumirea sub care este comercializat este de oțet de vin.

Acidul acetic poate fi obținut și pe cale industrială din materii prime fabricate tot prin metode de sinteză chimică. Acidul acetic obținut pe cale industrială este toxic pentru organism deoarece conține și alte impurități (produși secundari de reacție). De aceea, comercializarea sa ca oțet alimentar este interzisă.

Proprietățile fizice ale acidului acetic anhidru, denumit și acid acetic glacial, sunt:

  • este un lichid incolor,
  • prezintă miros înțepător, specific acizilor;
  • punctele de fierbere și de topire sunt ridicate; din acest motiv este volatil la temperatura camerei și poate trece în stare solidă (cristalizează) la temperaturi de 16,5°C; punctul său de fierbere este la 118°C;
  • acidul acetic este foarte ușor solubil în apă; formarea de legături de hidrogen cu apa îi permite formarea unui amestec omogen cu aceasta în orice proporție.
Legături de hidrogen care se stabilesc între moleculele de acid acetic și apă.
Figura 12.4 Legături de hidrogen care se stabilesc între moleculele de acid acetic și apă.

12.4. Reacții de obținere

Oxidarea alcanilor superiori

În prezența unor catalizatori, alcanii superiori (parafina) se oxidează (cu sau fără ruperea moleculei), rezultând acizi carboxilici superiori (cu număr mare de atomi de carbon, acizi grași) folosiți la fabricarea săpunurilor.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.5 Reacția generală de oxidare a unui alcan superior la un acid carboxilic superior.

Oxidarea energică a alchenelor

Oxidarea energică a alchenelor se face cu: 

  • K2Cr2O7 în H2SO4 sau
  • KMnO4 în H2SO4.

În urma acțiunii agenților oxidanți, legătura dublă C = C se rupe și se obțin amestecuri de diferiți produși de oxidare, în funcție de structura inițială a alchenei, astfel: atunci când atomul de C implicat în legătura dublă conține hidrogen, rezultă un acid carboxilic: R–COOH. Situațiile în care se pot obține acizi carboxilici prin oxidarea energică a alchenelor:

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.

Oxidarea la catena laterală

Oxidarea catenei laterale (alchil) legată de un atom de carbon dintr-un nucleu aromatic, se desfășoară în prezența:

  • agenților oxidanți sau
  • a oxigenului molecular și catalizatori;
În condiții energice, cu permanganat de potasiu (KMnO4) în mediu de acid sulfuric, catena laterală alchil legată de ciclul benzenic, se oxidează până la gruparea carboxil, –COOH. Ciclul benzenic, însă, este rezistent la oxidare și rămâne intact, obținându-se astfel acizi carboxilici aromatici.  
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.6 Reacția toluenului cu soluția de KMnO4 în prezență de acid sulfuric, la încălzire, cu obținerea acidului benzoic.

În situația în care nucleul aromatic este substituit cu două grupe alchil, fiecare dintre acestea se va oxida.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.7 Reacția de oxidare a o-xilenului cu soluția de KMnO4 în mediu acid, la cald, obținându-se acid ftalic. Acesta poate elimina o moleculă de apă și trece în anhidridă ftalică.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.8 Reacția de oxidare a m-xilenului cu soluția de KMnO4 în mediu acid, la cald, obținându-se acid izoftalic. 
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.9 Reacția de oxidare a p-xilenului cu soluția de KMnO4 în mediu acid, la cald, obținându-se acid tereftalic. 

Dintre toți acizii rezultați prin oxidarea xilenilor (acid ftalic, izoftalic, tereftalic), numai acidul ftalic permite formarea de anhidridă deoarece cele două grupări carboxilice sunt apropiate și favorizează închiderea unui ciclu stabil de 5 atomi.  

Indiferent de lungimea catenei laterale, radicalii alchil conținuți de aceasta, sunt oxidați la acizi în care grupa carboxil –COOH este legată direct de atomi de carbon care fac parte din nucleul aromatic.  

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.10 Reacția de oxidare a propilbenzenului conduce la acid benzoic și acid acetic.

În cazul în care poziția benzilică a catenei laterale nu prezintă hidrogen atunci oxidarea cu agenți oxidanți nu poate să aibă loc. Oxidarea catenei laterale a alchilbenzenilor prezintă importanță în anumite procese metabolice.

Oxidarea energică a alcoolilor primari (cu KMnO4/H2SO4)

Condiții de reacție pentru oxidarea energică a alcoolilor primari: soluție de KMnO4 și H2SO4 (agenți oxidanți mai energici)
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.11 Schema generală a reacției de oxidare energică a alcoolilor primari în urma căreia se obțin acizi carboxilici. 

Oxidarea aldehidelor

Aldehidele, față de cetone, se pot oxida la acizi carboxilici și pot reduce reactivii Tollens și Fehling.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.12 Reducerea reactivului Tollens de către aldehide și obținerea oglinzii de argint. 
Reactivul Tollens este soluția de hidroxid de diaminoargint (I) ([Ag(NH3)2]OH și conține ionul complex [Ag(NH3)2]+, pe care aldozele (prin grupa aldehidică pe care o conțin) îl reduc la argint metalic.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.13 Reacția dintre o aldohexoză și reactivul Tollens, conducând la acid aldonic. 
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.14 Reducerea reactivului Fehling de către aldehide, la cald, la Cu2O, precipitat roșu-cărămiziu. 
Reactivul Fehling este soluția bazică în care se află ionul de Cu2+ complexat cu ionul tartrat. Aldozele (prin grupa aldehidică pe care o conțin) reduc ionul de Cu2+ la oxid de cupru (I) (Cu2O), precipitat roșu-cărămiziu.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.15 Reacția de reducere a reactivului Fehling de către aldohexoză, cu obținerea acidului aldonic, oxid de cupru (I) – precipitat roșu cărămiziu și apă.

Reacțiile anhidridei acide cu alcool, fenol, amină primară, amoniac

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.16 Ecuația reacției generale dintre o anhidridă acidă și un alcool conduce la ester și acid carboxilic, ca produs secundar. 
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.17 Reacția generală de esterificare dintre o anhidridă acidă și fenol conduce la ester și acid carboxilic, ca produs secundar.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.18 Reacția dintre o anhidridă acidă și o amină primară conduce la amidă N-substituită și acid carboxilic, ca produs secundar.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.19 Reacția dintre o anhidridă acidă și amoniac conduce la o amidă și un acid carboxilic.

Hidroliza derivaților trihalogenați geminali

Condiții de reacție pentru hidroliza derivaților halogenați: soluție apoasă de baze tari (NaOH, KOH).  

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.20 Schema generală a reacției de hidroliză a unui compus trihalogenat geminal cu obținerea unui acid carboxilic. 
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.21 Reacția de hidroliză a tricolometanului (cloroformului) cu obținerea acidului metanoic (acidului formic). Reacția are loc în mediu bazic (NaOH).
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.22 Reacția de hidroliză a triclorofenilmetanului cu obținerea acidului benzoic. Reacția are loc în mediu bazic (NaOH).

Fermentația acetică enzimatică (oțetirea vinului)

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.23 Reacția chimică de oxidare enzimatică a etanolului la acid acetic (fermentația acetică).

Sinteza Kolbe (carboxilarea fenolaților)

Reacții din cadrul sintezei Kolbe conduc la obținerea acidului salicilic:

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.24 Reacția fenolului cu hidroxid de sodiu, obținându-se fenoxid de sodiu și apă.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.25 Reacția fenoxidului de sodiu cu dioxid de carbon, obținându-se sarea de sodiu a acidului salicilic.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.26 Sarea de sodiu a acidului salicilic reacționează cu acidul clorhidric, obținându-se acid salicilic și clorură de sodiu.

Hidroliza derivaților funcționali ai acizilor

Hidroliza esterilor

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.27 Hidroliza acidului acetilsalicilic în mediu acid. Reacția este reversibilă.

Hidroliza grăsimilor (sunt tot esteri)

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.28 Reacția de hidroliză a unei trigliceride simple în mediu acid, din care se obțin glicerol și acid gras. Reacția este reversibilă. 

Hidroliza halogenurilor acide

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.29 Reacția de hidroliză a unei cloruri acide (clorura de acetil).

Hidroliza anhidridelor acide

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.30 Reacția de hidroliză a anhidridei acetice.

Hidroliza amidelor

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.31 Reacția de hidroliză a acetamidei. Reacția are loc în mediu acid sau bazic.

Hidroliza nitrililor

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.32 Hidroliza acetonitrilului. Reacția are loc în mediu acid sau bazic.

12.5. Proprietăți chimice

Acizii carboxilici prezintă în moleculă grupa carboxil, –COOH și un radical hidrocarbonat, care ambele influențează proprietățile chimice ale acestora. 

Structura grupei carboxil

Datorită structurii grupei funcționale carboxil și a prezenței acestora în moleculele acizilor carboxilici, le imprimă acestora proprietăți fizice și chimice caracteristice acestei clase de compuși organici.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.33 Grupa carboxil.

Astfel, în structura grupei carboxil intră 2 atomi de oxigen legați de același atom de carbon:

  • unul prin intermediul unei legături duble, –C=O;
  • celălalt atom prin intermediul unei legături simple, –C–O–H, deoarece face parte din grupa hidroxil, –O–H;
Există diferențe de electronegativitate între atomii de C, O, H, din alcătuirea grupei carboxil, astfel încât aceasta crește în ordinea: H < C < O. Această diferență determină polarizarea grupei carboxil care slăbește legătura dintre atomii de H și O din grupa hidroxil, –OH. În acest fel, hidrogenul poate să fie cedat ca ion H+ (proton) în anumite reacții chimice.
Polarizarea grupei carboxil în care sunt marcate zone cu densitate de sarcină negativă și pozitivă.
Figura 12.34 Polarizarea grupei carboxil în care sunt marcate zone cu densitate de sarcină negativă și pozitivă.

În grupa carboxil, –COOH, se formează un orbital π extins prin întrepătrunderea laterală a orbitalului p al atomului de carbon cu un orbital p monoelectronic al atomului de oxigen dublu legat și cu un orbital hibrid dielectric al atomului de oxigen din grupa hidroxil, –OH. 

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.35 Structura grupei carboxil.
În cadrul acestui orbital π extins, electronii π din legătura C=O sunt delocalizați, precum și perechea de electroni din orbitalul dielectric al atomului de oxigen din grupa –OH. Această delocalizare de electroni scade densitatea la atomul de oxigen din grupa –OH. Acest atom de oxigen devine mai atrăgător de electroni și determină o polaritate mai mare a legăturii –OH. Prin urmare, atomul de hidrogen este mai slab legat și astfel, grupa carboxil, –COOH cedează relativ ușor protonul (H+).
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.36 Cedarea protonului din grupa carboxil, –COOH, este un proces reversibil.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.37 Structura ionului carboxilat. În ionul carboxilat obținut, COO-, deplasarea de electroni este mai accentuată și stabilizează acest anion (adică odată cu cedarea cât mai multor atomi de hidrogen, se vor forma și mai mulți anioni carboxilat).

Aceste aspecte structurale conferă compușilor carboxilici un caracter acid mai pronunțat comparativ cu cel al fenolilor.

Acizii carboxilici sunt acizi slabi, care prezintă constante de aciditate de ordinul 10-5.
Seria de aciditate crește în ordinea: HC≡CH < R-OH < H-OH < Ar-OH < H2CO3 < HCN <H2S < R-COOH < HCl

Caracterul acid

Conform teoriei proteolitice, acizii sunt specii chimice (molecule sau ioni) care pot să cedeze protoni (H+). În molecula unui acid, atomul de hidrogen este legat de un atom de nemetal printr-o legatură covalentă polară. În majoritatea cazurilor, tăria unui acid HA este infleunțată de:
  • polaritatea legăturii hidrogen-nemetal;
  • labilitatea hidrogen-nemetal;
  • stabilitatea anionului (A-).
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.38 Reacția de ionizare a acizilor foarte tari este, practic, totală.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.39 Acizii slabi ionizează puțin în soluție apoasă. În acest caz reacția este reversibilă.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.40 Formula constantei de aciditate, ka și a exponentului de aciditate, pka.
Cu cât valoarea constantei de aciditate, ka, este mai mare, cu atât acidul este mai tare. Sau cu cât valoarea exponentului de aciditate, pka, este mai mică, cu atât acidul este mai tare.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.41 Acidul clorhidric (HCl) este un acid tare, deci reacția de ionizare va fi totală (ka = 107 mol/L, pka = -7). 
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.42 Acidul carbonic (H2CO3) este un acid slab, deci reacția de ionizare va fi reversibilă (ka1 = 4,3 x 10-7 mol/L, pka1 = 6,36).
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.43 Anionul carbonat acid (HCO3-) este un acid slab, deci reacția de ionizare va fi reversibilă (ka2 = 4,8 x 10-11 mol/L, pka2 = 10,31).
Un acid, HA, cedând un proton, devine baza conjugată, A-. O bază, A-, acceptând un proton, se transformă în acidul conjugat, HA:
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
.

Cu cât un acid este mai tare (cedează mai ușor protoni), cu atât baza conjugată a acestuia este mai slabă (acceptă mai greu protoni) și invers.

ka x kb = 10-14 și pka + pkb =14
Figura 12.44 Relațiile matematice care caracterizează un cuplu acid-bază conjugată la 25°C. 
Este recomandat să se caracterizeze un cuplu acid-bază conjugată doar în funcție de constanta de aciditate, ka și exponentul de aciditate, pka. De exemplu, cuplul H2CO3/HCO3- este caracterizat prin, ka = 4,3 ∙ 10-7 mol/L și pka = 6,37.

Prin reacția unui acid cu o bază conjugată a unui acid mai slab decât el, se pune în libertate acidul mai slab.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.45 Reacția dintre acidul clorhidric și baza conjugată a acidului acetic, pune în libertate acidul acetic (acidul mai slab) și anionul Cl-.

Valorile constantei de aciditate și a exponentului de aciditate pentru anumiți compuși:

Compus Valoare ka (mol/L) Valoare pka
CH3–COOH 1,8 ∙ 10-5 4,75
H2CO3 4,3 ∙ 10-7 6,37
HCO3- 4,8 ∙ 10-11 10,32
HCl 107 -7
C6H5–OH 1,3 ∙ 10-10 9,9

Conform valorilor de mai sus, următoarele reacții NU AU LOC:

  • CH3–COONa + H2CO3; Explicație: acidul acetic este un acid mai tare decât acidul carbonic și nu poate fi scos din sarea sa de un acid mai slab decât el.
  • CH3–COOH + NaCl; Explicație: acidul clorhidric este un acid mai tare decât acidul acetic și nu poate fi scos din sarea sa de un acid mai slab decât el.
  • CH3–COONa + C6H5–OH; Explicație: acidul acetic este un acid mai tare decât fenolul și nu poate fi scos din sarea sa de un acid mai slab decât el.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.46 Acidul acetic poate fi scos din sarea de a un acid mai tare decât el, de exemplu, acidul clorhidric.

Acizii carboxilici sunt acizi mai slabi decât acizii minerali, însă sunt mai tari decât acidul carbonic și fenolii.

"Dizolvarea" acizilor carboxilici în soluții apoase de carbonați acizi alcalini (denumiți uzual, bicarbonați) constituie reacția de recunoaștere a acizilor carboxilici.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.47 Reacția dintre acidul acetic și carbonatul acid de sodiu conduce la sarea de sodiu a acidului acetic și acid carbonic care este instabil și se descompune în dioxid de carbon și apă.
Prin cedarea atomului de H din grupa hidroxil, –OH, acidul acetic, CH3–COOH, devine ion acetat, CH3–COO-. Deci, acidul acetic este un acid. Caracterul acid al acestui compus se manifestă în reacții chimice în care sunt implicate baze.
Grupele respingătoare de electroni măresc densitatea de electroni de la atomul de oxigen din grupa carboxil –COOH și destabilizează anionii carboxilat (R–COO-) și astfel se micșorează aciditatea acizilor carboxilici. De exemplu, radicalii alchil sunt grupe cu efect respingător de electroni.
Grupele atrăgătoare de electroni micșorează densitatea de electroni de la atomul de oxigen din grupa carboxil, –COOH și stabilizează astfel anionii carboxilat, mărind aciditatea acizilor carboxilici. Sunt grupe cu efect atrăgător de electroni: atomii de halogen (–Cl, Br, de exemplu), –NO2, >C=O, –COOH și altele.  
Valorile constantei de aciditate, ka și a exponentului de aciditate, pka pentru unii acizi carboxilici:
Acid carboxilic Structură Valoare ka (mol/L) Valoare pka
acid acetic CH3–COOH 1,8 ∙ 10-5 4,74
acid propanoic CH3–CH2–COOH 1,33 ∙ 10-5 4,87
acid cloroacetic Cl–CH2–COOH 155 ∙ 10-5 2,86
acid benzoic
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
6,3 ∙ 10-5 4,2
acid p-metilbenzoic
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
4,2 ∙ 10-5 4,38
acid p-clorobenzoic
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
10,3 ∙ 10-5 3,97
acid p-nitrobenzoic
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
36 ∙ 10-5 3,42

Reacția acidului acetic cu apa

Acidul acetic stabilește legături de hidrogen cu apa și astfel, acidul acetic se dizolvă în apă. În soluție apoasă, un anumit număr de molecule de acid acetic ionizează (practic, în soluție apoasă, acizii carboxilici ionizează parțial). Ionii care apar în soluție pot să reacționeze și ei, cu scopul de a reface acidul acetic.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.48 Reacția de ionizare a acidului acetic (este o reacție reversibilă, adică are loc în ambele sensuri).

În soluția apoasă de acid acetic se întâlnesc (în stare hidratată):

  • molecule de acid acetic, CH3–COOH și
  • ioni acetat, CH3–COO- și
  • ioni hidroniu, H3O+.
Acidul acetic este un acid slab, deoarece prin dizolvarea acestuia în apă, ionizează doar parțial, astfel încât în soluție coexistă molecule de acid acetic cu ionii proveniți din ionizare. Rezultă CH3O+ < Cacid acetic.
Ionizarea acidului acetic în soluție apoasă - reprezentare schematică.
Figura 12.49 Ionizarea acidului acetic în soluție apoasă - reprezentare schematică.

ACTIVITATE EXPERIMENTALĂ

Caracterul acid

Mod de lucru: În pahare sau eprubete se prepară următoarele soluții apoase în concentrații de 3%: acid clorhidric (HCl), acid acetic (CH3–COOH) și apă carbogazoasă (apă minerală sau sifon). În fiecare soluție se aduce un indicator de pH (metiloranj, roșu de metil sau turnesol). Se măsoară pH-ul soluțiilor cu hârtie indicatoare de pH și se notează observațiile.

Observații: În toate cele 3 pahare, soluțiile s-au colorat în roșu, de intensități diferite.

Completare: Variațiile de culoare ale indicatorilor acido-bazici în mediu acid și bazic.

Indicator acido-bazic Mediu ACID Mediu BAZIC
METILORANJ roșu (pH=3,1) galben (pH=4,1)
ROȘU DE METIL roșu galben
TURNESOL roșu albastru

Prin dizolvarea acizilor în apă se formează soluții cu caracter acid. În funcție de culoarea indicatorului acido-bazic se obțin informații calitative referitoare la puterea sau forța acizilor. De exemplu, în urma experimentului de mai sus, culoarea indicatorului de pH este cea mai intensă în cazul soluției de acid clorhidric, apoi mai puțin intensă pentru soluția de acid acetic și apoi scade în intensitate pentru apa carbogazoasă. Astfel, acidul acetic este un acid mai puternic decât apa carbogazoasă (acidul carbonic), însă ambii sunt încadrați ca fiind acizi slabi, mai puțin puternici (mai slabi) comparativ cu acidul clorhidric, care face parte din clasa acizilor tari.

(Completare: Starea de echilibru chimic reprezintă starea finală la care ajung reacțiile care se desfășoară simultan în ambele sensuri, astfel încât sunt prezenți cantitativ atât reactanți, cât și produși de reacție.) Prin reacția acidului acetic cu apa se stabilește un echilibru chimic, caracterizat printr-o constantă de echilibru – Kc. Expresia acesteia se scrie prin aplicarea legii maselor, însă din constanta de echilibru, Kc , se scoate expresia constantei de aciditate a acidului acetic, Ka.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.50 Constanta de echilibru, Kc din care se scoate expresia constantei de aciditate a acidului acetic, Ka.
Constanta de aciditate a acidului acetic are valoarea: Ka = 1,80 ∙ 10-5 mol ∙ L-1

Cunoașterea valorii constantei de aciditate permite următoarele:

  • aprecierea tăriei acidului;
  • compararea acidului cu alți acizi;
  • calcularea concentrației de ioni hidroniu dintr-o soluție de acid, etc.

Problemă rezolvată

1. Așează acizii carboxilici în ordinea crescătoare a tăriei lor: acid formic (Ka = 17,70 ∙ 10-5 mol ∙ L-1), acid propionic (Ka= 1,34 ∙ 10-5 mol ∙ L-1), acid acetic (Ka = 1,80 ∙ 10-5 mol ∙ L-1).
Rezolvare: Ordinea crescătoare ar fi: Ka acid propionic < Ka acid acetic < Ka acid formic.
2. Calculează [H3O+] a unei soluții de CH3COOH 0,01 M, Ka = 1,80 ∙ 10-5 mol ∙ L-1.
Rezolvare: [H3O+] =
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
; [H3O+] =
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
; [H3O+] =
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.

Caracterul acid al acidului acetic se manifestă în reacțiile acestuia cu:

  • apa;
  • metale active;
  • oxizi de metale;
  • hidroxizi și săruri ale unor acizi mai slabi decât acidul acetic (cum ar fi carbonații).

ACTIVITATE EXPERIMENTALĂ

Reacția acidului acetic cu metale active

Mod de lucru: Sunt necesare 6 eprubete numerotate. În primele 4 eprubete se aduc câte unul dintre metalele: magneziu (Mg), fier (Fe), zinc (Zn) și cupru (Cu). În ultimele două eprubete (5 și 6) se aduce puțin oxid de calciu CaO (sau var nestins). În eprubetele 1 – 5 se pun aproximativ 5 mL de soluție de acid acetic 10%, iar în eprubeta 6 doar apă.

Observații: Se observă cum în eprubetele 1 – 3, cele care conține Mg, Fe și Zn, se desfășoară reacții care duc la degajarea unui gaz. În eprubeta 4 în care se află Cu, nu are loc nicio reacție. În eprubeta 5, în care se află acid acetic și CaO, a avut loc o reacție chimică în urmă căreia a rezultat o soluție limpede. În eprubeta 6, în care se află doar apă și CaO, a rezultat un precipitat alb. Mai multe explicații pentru observațiile din experiment vor fi date mai jos, la reacția cu metale active.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.51 Ecuația reacției dintre oxidul de calciu (var nestins) și apă duce la obținerea hidroxidului de calciu (var stins), precipitat alb.

Reacția cu metale active

Acizii carboxilici inferiori lichizi, anhidri sau în soluție apoasă reacționează cu metalele active. Acidul acetic, dar și ceilalți acizi carboxilici, intră în reacție cu metalele aflate înaintea hidrogenului în seria Beketov-Volta, determinând degajare de hidrogen (H2) și formarea sării corespunzătoare. Reacția are loc în mediu anhidru.
Seria Beketov-Volta: K, Ca, Na, Mg, Al, Mn, Zn, Cr, Fe, Ni, Sn, Pb, H2, Cu, Bi, Sb, Hg, Ag, Pt, Au
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.52 Reacția acidului acetic cu zincul, în urma căreia rezultă acetat de zinc și hidrogen (se degajă).
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.53 Reacția acidului acetic cu magneziu, în urma căreia se obține acetat de magneziu și hidrogen (se degajă).

Sărurile acidului acetic se numesc acetați, dintre care majoritatea sunt solubili în apă.

Acidul acetic poate reacționa cu pulbere de aluminiu proaspăt preparată conducând la obținerea acetatului de aluminiu, substanță cunoascută în medicină cu numele de "apă de Burow".

Reacția cu oxizi ai metalelor

Acizii carboxilici inferiori lichizi, anhidri sau în soluție apoasă reacționează cu oxizii bazici (oxizii bazici sunt oxizi ai metalelor care reacționează cu acizii).

Acidul acetic intră în reacție cu oxizii metalelor, formând sarea corespunzătoare și apă.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.54 Reacția acidului acetic cu oxidul de calciu în urma căreia rezultă acetat de calciu și apă.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.55 Reacția acidului acetic cu oxidul de cupru în urma căreia rezultă acetat de cupru și apă.

Reacția cu hidroxizi ai metalelor

Acidul acetic intră în reacție cu hidroxizii, formând acetatul corespunzător și apă. Are loc o reacție de neutralizare.

Prin reacția acidului acetic cu hidroxizii alcalini (hidroxid de sodiu (NaOH), hidroxid de potasiu (KOH)) rezultă acetații alcalini corespunzători. Acești compuși sunt ușor solubili în apă.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.56 Reacția acidului acetic cu hidroxidul de potasiu în urma căreia rezultă acetat de potasiu și apă.

Acizii carboxilici inferiori lichizi, anhidri sau în soluție apoasă reacționează cu bazele insolubile.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.57 Reacția acidului acetic cu hidroxidul de cupru (II) - bază insolubilă în urma căreia rezultă acetat de cupru și apă.

Acizii organici, lichizi sau solizi, solubili sau insolubili în apă, reacționează cu soluțiile apoase ale hidroxizilor alcalini cu formare de săruri solubile.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.58 Reacția acidului acetic cu hidroxidul de sodiu în urma căreia rezultă acetat de sodiu și apă.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.59 Reacția acidului benzoic cu hidroxidul potasiu în urma căreia rezultă benzoat de potasiu și apă.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.60 Reacția acidului oxalic cu hidroxidul de sodiu în urma căreia rezultă oxalat de sodiu și apă. 

Reacțiile de neutralizarea stau la baza metodelor de determinare cantitativă prin titrimetrie (volumetrie) care se bazează pe reacții acido-bazice.

Determinarea cantitativă a acidului acetic se poate face prin titrare cu o soluție de bază tare (NaOH sau KOH) de concentrație cunoscută, în prezența fenolftaleinei ca indicator acido-bazic, folosind o instalație precum în imaginea de mai jos.

În imaginea de mai sus se remarcă o biuretă prevăzută cu un robinet. Aceasta conține NaOH sau KOH. Paharele Erlenmeyer conțin acid acetic și fenolftaleină (incolor). Din biuretă se aduce soluția bazică în picături peste conținutul din pahatul Erlenmeyer până când culoarea acestuia persistă în ușor roz. (Completare: fenolftaleina este un indicator acido-bazic care în mediu acid este incoloră, iar în mediu bazic este colorată în roșu-carmin).
Figura 12.61 În imaginea de mai sus se remarcă o biuretă prevăzută cu un robinet. Aceasta conține NaOH sau KOH. Paharele Erlenmeyer conțin acid acetic și fenolftaleină (incolor). Din biuretă se aduce soluția bazică în picături peste conținutul din pahatul Erlenmeyer până când culoarea acestuia persistă în ușor roz. (Completare: fenolftaleina este un indicator acido-bazic care în mediu acid este incoloră, iar în mediu bazic este colorată în roșu-carmin).

Problemă rezolvată

Calculează ce volum de soluție de NaOH 1 M este necesar pentru a neutraliza 10 mL de soluție de acid acetic 0,5 M.

Rezolvare:

Se scrie ecuația reacției chimice:

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Din formula Cm = ν/Vs pentru acidul acetic, aflăm ν = Cm ∙ Vs = 5 moli acid acetic pe care îi înlocuim în reacție
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
moli CH3COOH =
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
moli NaOH

X = 5 moli NaOH

Înlocuim în formula Cm = ν/Vs => Vs = 5 mL NaOH

Reacția cu carbonați

ACTIVITATE EXPERIMENTALĂ

Mod de lucru: Este necesară o instalație alcătuită din două eprubete (1 și 2) conectate prin intermediul unui tub de sticlă în forma literei „U” care prezintă la unul dintre capete un dop de cauciuc. În eprubeta 1 se aduce puțin carbonat de calciu, CaCO3 (sau piatră de var, praf de cretă sau bucățele de marmură). Pentru acesta se varsă aproximativ 5 mL de soluție apoasă de acid acetic 10% și se fixează rapid dopul de cauciuc care este traversat de tubul de sticlă în forma literei „U”. Capătul liber al tubului de sticlă este introdus în soluția de apă de var (hidroxid de calciu) din eprubeta 2. Observațiile se notează.
Instalația necesară reacției acidului acetic cu carbonat de calciu.
Figura 12.62 Instalația necesară reacției acidului acetic cu carbonat de calciu.
Observații: în cele două eprubete au avut loc reacții chimice, astfel: în urma reacției din eprubeta 1 s-a degajat un gaz (dioxid de carbon) care a barbotat în soluția din eprubeta 2, conducând la formarea unui precipitat alb (de carbonat de calciu, CaCO3). În acest fel poate fi identificat gazul degajat, adică dioxidul de carbon.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.63 Reacția de punere în evidență a dioxidului de carbon degajat în reacție cu hidroxidul de calciu, conduce la carbonat de calciu, precipitat alb și apă.
Carbonații sunt săruri ale acidului carbonic (H2CO3), care este un acid mai slab comparativ cu acidul acetic. Acidul acetic reacționează cu carbonații și formează acetații corespunzători și acidul carbonic. Acest acid este instabil și se descompune în dioxid de carbon (CO2) și apă.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.64 Ecuația reacției chimice dintre acidul acetic și carbonatul de calciu din care rezultă acetat de calciu și acid carbonic care se descompune în dioxid de carbon și apă.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.65 Reacția dintre acidul acetic și carbonatul de sodiu conduce la acetat de sodiu și carbonat acid de sodiu.

Reacția de esterificare

Reacția dintre un acid și un alcool în urma căreia se elimină o moleculă de apă și se formează un ester, poartă numele de reacție de esterificare. Reacția de esterificare este o reacție de substituție.

Reacțiile de esterificare în care sunt implicați acizi carboxilici, necesită prezența unui acid tare (acid clorhidric, HCl sau acid sulfuric, H2SO4) care este capabil să pună în libertate un număr mare de ioni H+ cu rol de catalizator.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.66 Reacția dintre acidul acetic și etanol, în prezență de acid tare, duce la eliminarea unei molecule de apă și formarea acetatului de etil

După cum se observă mai sus, reacția este reversibilă (adică are loc și în sens opus) și anume, acetatul de etil format poate să reacționeze cu apa rezultată din reacție, refăcând astfel reactivii.

De la stânga la dreapta sau în sensul „→”, este reacția de esterificare.

De la dreapta la stânga sau în sensul „←”, este reacția de hidroliză.

Conform experimentelor, în amestecul inițial de reactivi se găsesc: 1 mol de acid acetic și 1 mol de alcool etilic. Reacțiile sunt reversibile (se desfășoară în ambele sensuri) până când în vasul de reacție se găsesc:

  • 0,33 moli de acid acetic;
  • 0,33 moli de alcool etilic;
  • 0,66 moli de acetat de etil;
  • 0,66 moli de apă.

În acest moment se poate afirma că starea de echilibru a fost atinsă (adică concentrațiile tuturor substanțelor din sistem rămân constante).

Echilibrul de esterificare a acidului acetic cu alcoolul etilic (etanolul) este caracterizat prin constanta de echilibru, Kc, care are următoarea expresie:
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
 
Kc = 4 la 25°C

În cazul în care se pornește de la un amestec echimolar (același număr de moli) de acid acetic și etanol, compoziția amestecului de reacție la echilibru este întotdeauna aceeași, și anume:

  • 1/3 moli acid;
  • 1/3 moli etanol;
  • 2/3 moli acetat de etil;
  • 2/3 moli de apă.

Sistemul de reacție poate fi scos din starea de echilibru sau poate permite desfășurarea reacției în sensul în care se obține ester, prin două posibilități:

  • unul dintre reactivi este folosit în exces; în general este vorba despre alcool, de exemplu etanolul;
  • unul dintre produși este scos din vasul de reacție, pe măsură ce acesta se formează; în general se elimină prin distilare produsul cel mai volatil, care este esterul.
În urma reacției de esterificare se elimină o moleculă de apă care conține un atom de oxigen. Pentru a identifica dacă acesta provine de la grupa funcțională din acidul carboxilic sau din alcool, într-un experiment, s-a utilizat un alcool în molecula căruia se afla 18O. 18O este un izotop radioactiv al oxigenului, adică o specie de atom de oxigen care prezintă masa atomică, A = 18 și care are capacitatea de a emite spontan radiații care pot fi detectate de aparate speciale. Astfel, în urma reacției s-a observat că esterul era radioactiv, iar apa nu. Deci izotopul 18O intra în molecula esterului. În acest fel, apa eliminată în urma reacției de esterificare se formează între grupa hidroxil a acidului carboxilic și atomul de hidrogen din grupa hidroxil a alcoolului.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.67 Reacția de esterificare dintre acidul acetic și etanolul ce conține izotopul radioactiv al oxigenului, 18O.

Totodată, reacția de esterificare dintre o moleculă de acid acetic și o moleculă de etanol, cu eliminarea unei molecule de apă, este un exemplu de reacție de condensare.

Reacția de condensare este o reacție în care două molecule se combină cu scopul de a forma o moleculă mai mare, eliminând o moleculă mai mică (în general, apa, H2O).

Atunci când în reacțiile de esterificare sunt implicate molecule de acizi dicarboxilic și de dioli sau trioli, se desfășoară reacții de policondensare (cu alte cuvinte, reacții de polimerizare prin reacții de condensare). Produșii rezultați sunt poliesteri care constituie polimeri de condensare. Aceștia sunt utilizați ca fire și fibre sintetice.

Denumirea esterilor

Denumirea esterilor se realizează asemănător cu cea pentru săruri și anume: sufixul „-oic” sau „-ic” din numele acidului, se înlocuiește cu sufixul „-at”, la care se adaugă prepoziția „de”, urmată de numele radicalului hidrocarbonat din alcool.

De exemplu: etanoat de etil sau acetat de etil.

Similar multor altor esteri, acetatul de etil prezintă un miros plăcut. Esterii intră în compoziția mai multor compuși naturali. Prin prezența lor își aduc contribuția la aroma fructelor și parfumul florilor.

În natură, esterii se întâlnesc sub formă de grăsimi și uleiuri. Acestea două din urmă sunt esteri ai glicerinei cu acizi grași.

Reacția cu PCl5

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.68 Reacția unui acid carboxilic cu PCl5 (pentaclorură de fosfor) conduce la clorura acidă corespunzătoare, POCl3 (oxiclorură de fosfor) și HCl (acid clorhidric).
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.69 Dacă clorura acidă reacționează mai departe cu sarea de sodiu a acidului carboxilic, se obține astfel, anhidrida acidă corespunzătoare.

Cele două reacții de mai sus se folosesc pentru obținerea clorurilor acide și a anhidridelor acide.

Reacția de nitrare

Pentru compușii aromatici care prezintă grefat pe nucleul aromatic substituenți, orientarea și condițiile reacției de nitrare sunt dependente de natura substituentului.

Grupa carboxil, –COOH din molecula acidului benzoic este un substituent de ordinul II care orientează gruparea –NO2 din reacția de nitrare, în poziția meta față de ea. În acest fel dezactivează nucleul benzenic. Din acest motiv, reacția de nitrare a acidului benzenic necesită condiții de reacție mai energice: temperaturi mai ridicate și concentrații mai mari ale acizilior sulfuric și azotic.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.70 Reacția de nitrare a acidului benzoic în prezență de acid sulfuric conduce la acid m-nitrobenzoic.

Produșii de nitrare ai compușilor aromatici se folosesc pentru obținerea aminelor aromatice, a intermediarilor în sinteza coloranților, a explozivilor și multe altele.

Reacția cu fenoxizi

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.71 Reacția acidului acetic cu fenoxid de sodiu în urma căreia se obține sarea de sodiu a acidului acetic și fenol.

Reacția acidului acetic cu clorul molecular în prezența luminii 

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.72 Reacția acidului acetic cu clorul în prezența luminii conduce la obținerea acidului cloroacetic.

12.6. Alți acizi carboxilici

Acizi grași

Acizii grași sunt acizi carboxilici cu catenă liniară alcătuită dintr-un număr par de atomi de carbon (n ≥ 4).

În funcție de natura catenei sau a radicalului hidrocarbonat, acizii grași se clasifică în:

  • acizi grași saturați – au doar legături simple, σ, între atomii de carbon vecini; formula moleculară generală a acestora este: CH3–(CH2)n–COOH;
  • acizi grași nesaturați – conțin în moleculă cel puțin o legătură dublă, C=C, pe lângă legăturile simple, σ.

În principal, acizii grași se întâlnesc sub formă de esteri cu glicerina, în grăsimi și uleiuri (materii organice grase). Acizii grași pot intra în compoziția unor produse naturale de origine animală și vegetală, cum ar fi acidul butanoic și acidul stearic (ambii sunt acizi grași saturați).

Acizi grași saturați

Acizii grași saturați se întâlnesc în majoritate în grăsimile de origine animală, printre care se numără:

  • acid butanoic (acid butiric): CH3–CH2–CH2–COOH sau scris restrâns CH3–(CH2)2–COOH; prezintă în moleculă 4 atomi de carbon și este primul acid din seria acizilor grași; intră în compoziția untului din lapte de vacă.
  • acid capronic (n = 6), acid caprilic (n = 8) și acid caprinic (n = 10); toți acești acizi intră în compoziția untului din lapte de capră;
  • acid lauric: CH3–(CH2)10–COOH; n = 12; se întâlnește predominant în untul de origine vegetală obținut din laptele din nuca de cocos;
  • acidul palmitic: CH3–(CH2)14–COOH; n = 16;
  • acidul stearic: CH3–(CH2)16–COOH; n = 18; atât acidul palmitic cât și stearicul reprezintă constituenți principali ai grăsimii din corpurile animalelor.

Acizi grași nesaturați

Acizii grași nesaturați intră în alcătuirea uleiurilor extrase din semințele sau fructele unor plante. Printre aceștia se numără:

  • acidul oleic cu n = 18 și o legătură dublă C=C în moleculă; prezintă formula structurală plană: CH3–(CH2)7–CH=CH–(CH2)7–COOH; reprezintă constituentul principal, în forma cis, a grăsimii din untul de cacao și din unele uleiuri;
  • acidul linoleic cu n = 18 și cu 3 duble legături C=C; intră în alcătuirea esterilor care se întâlnesc în uleiuri vegetale de soia, porumb.

Săpunurile sunt produse indispensabile pentru igiena și sănătatea oamenilor, iar în alcătuirea acestora intră acizi grași. Astfel, există o cerere mondială crescută de acizi grași proporțional cu dezvoltarea societății omenești și cu creșterea nivelului de civilizație.

Pornind de la compuși prezenți în natură, acizii grași pot fi obținuți astfel:

  • din grăsimi (esteri ai acizilor grași cu glicerina), prin reacția de hidroliză;
  • din parafină, prin oxidarea catalitică a acesteia.

Într-un procent foarte mic (< 1%), acizii grași intră în compoziția petrolului. Aceștia rezultă din prelucrarea cu hidroxid de sodiu (NaOH) a unor fracțiuni petroliere. Aceștia sunt constituenți ai acizilor naftenici (Completare: acizii naftenici sunt amestecuri de mai mulți acizi ciclohexil și ciclopentil carboxilici) și au fost descoperiți de către Markovnikov în anul 1892. Abia în anul 1938 structura acestor acizi a fost stabilită de către C. D. Nenițescu și D. Isăcescu.

12.7. Săpunuri și detergenți

Aplicabilitatea practică a săpunurilor și detergenților se rezumă la îndepărtarea petelor grase și a murdăriei din țesuturi și de pe piele, păr, etc., pe care le adună și le duc în apă de spălare.

Gradul de civilizație al unei populații dintr-o comunitate umană este apreciat prin consumul de săpun pe cap de locuitor, folosit ca un indicator.

Regula „Cine se aseamănă se dizolvă” este reprezentată practic prin săpunuri și detergenți. Cu alte cuvinte, substanțele se dizolvă în solvenți care prezintă structură asemănătoare.

Săpunurile și detergenții sunt încadrate în clase de compuși organici diferite, însă moleculele acestora prezintă aceleași două părți componente caracteristice:

  • coada – o catenă (un radical hidrocarbonat) lungă și
  • cap – o grupă funcțională prezentă la o extremitate a cozii.

Săpunuri

Săpunurile reprezintă săruri de sodiu sau de potasiu, calciu ale acizilor grași. Fabricarea săpunurilor a fost cunoscută în Italia și Spania în secolul al VIII-lea. La acel moment săpunul era obținut din grăsimi animale și un praf preluat din coaja unui anumit copac.

Câteva exemple de săpunuri:

  • săpunuri solide: stearatul de sodiu (CH3–(CH2)16–COONa; n = 18), palmitatul de sodiu (CH3–(CH2)14–COONa; n = 16)
  • săpunuri moi: stearatul de potasiu (CH3–(CH2)16–COOK; n = 18), palmitatul de potasiu (CH3–(CH2)14–COOK; n = 16)
  • săpunuri medicinale care conțin și substanțe antiseptice.
Pentru a facilita înțelegerea modului de acțiune al săpunurilor, scriem formula generală a acidului stearic astfel: R–COOH, deci stearatul de sodiu (este o sare) scris simplificat va fi: R–COONa. Grupa –COONa este solubilă în apă și ionizează în soluție în ioni: R–COO- și Na+.
Anionii R–COO- se caracterizează prin:
  • sunt alcătuiți dintr-o catenă R– lungă nepolară, respectiv coada;
  • au la o extremitate a cozii o grupă polară, –COO-, denumită cap sau grupă de cap;
  • au un caracter dublu: polar și nepolar, care le asigură capacitatea de spălare.

Componentele anionului prezintă următoarele caracteristici:

  • coada sau partea de catenă (radical hidrocarbonat) R– este nepolară, hidrofobă (hidrofob = care respinge apa); aceasta poate pătrunde în picăturile foarte mici de grăsime și în murdărie sau le poate înconjura, izolându-le.
  • pe de altă parte, capul, reprezentat de grupa funcțională R–COO, este polară, hidrofilă (hidrofil = care iubește apa) și rămâne la suprafața picăturilor foarte mici de grăsime sau a murdăriei.

Astfel, săpunul alcătuiește un ansamblu în care:

  • prezintă o parte solubilă în apă, datorată legăturilor de hidrogen;
  • prezintă o altă parte care se poate amesteca sau chiar solubiliza în grăsimi.

Deci, apa cu săpun adună și izolează grăsimile și murdăria din apă și de pe suporturile murdare, cu alte cuvinte, spală.

Reprezentare schematică a modului de acțiune a unui săpun la interfața apă-grăsime (sau murdărie): 1. apă; 2. grăsime.
Figura 12.73 Reprezentare schematică a modului de acțiune a unui săpun la interfața apă-grăsime (sau murdărie): 1. apă; 2. grăsime.

Moleculele ce prezintă un caracter dublu și pot fi hidrofobe și hidrofile, poartă numele de agenți activi de suprafață sau surfactanți. Această denumire este justificată de faptul că se acumulează și acționează la nivelul suprafețelor de contact.

Deci, săpunurile sunt agenți activi de suprafață (surfactanți), deoarece acționează la nivelul suprafeței care separă apa de grăsimi sau de murdărie.

Prin reacția de saponificare, care constă în hidroliza grăsimilor animale sau vegetale cu baze tari (NaOH sau KOH) - hidroliză bazică, se obțin săpunurile. În urma interacțiunii dintre grăsimi și soluții apoase de baze tari (NaOH sau KOH) se produce o reacție de hidroliză din care rezultă sărurile de sodiu sau de potasiu ale acizilor grași din compoziția grăsimii și se reformează glicerina.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.74 Reacția generală de saponificare pentru o grăsime mixtă din care rezultă glicerină și un amestec de săruri de sodiu a 3 acizi diferiți (se obțin săpunuri).

Modul de preparare a săpunurilor: se amestecă grăsimile cu o soluție concentrată de hidroxid de sodiu (sodă caustică). Amestecul rezultat se fierbe la foc mic și după un interval de timp se adaugă sare de bucătărie (clorură de sodiu). După răcire rezultă un solid care este de fapt săpunul.

Săpunul se poate obține și prin neutralizarea cu hidroxid de sodiu (NaOH) a acizilor grași separați după hidroliza acidă a grăsimilor.

ACTIVITATE EXPERIMENTALĂ

Obținerea săpunului

Mod de lucru: Într-o capsulă de porțelan se aduc aproximativ 5 g de grăsime, peste care se pun aproximativ 20 de mL de soluție apoasă de NaOH 40% și se amestecă cu o spatulă sau o baghetă de sticlă. Amestecul de încălzește la flacăra unui bec de gaz și în timp ce fierbe, se amestecă și se adaugă apă distilată din când în când. Peste 30 de minute se verifică dacă saponificarea este completă testând dacă amestecul se solubilizează în apă. Se oprește încălzirea și se adaugă sub agitare peste amestec, 25 mL de soluție saturată caldă de NaCl. Se lasă la răcit amestecul și ulterior se separă săpunul solid de soluție.  

Observații: prin acțiunea NaOH asupra unei grăsimi, la fierbere, se obține săpun. 

Săpunurile se obțin ca urmare a acțiunii sodei caustice (NaOH) asupra grăsimilor animale, la fierbere, în gospodăria individuală dar și în industrie.  

Săpunul utilizat împreună cu apa dură, nu pot spăla. Apa dură conține ioni de Mg2+ și Ca2+, care formează cu săpunurile precipitate de (R–COO)2Mg și (R–COO)2Ca. Astfel, înainte de utilizarea săpunului, este necesară precipitarea ionilor de Mg2+ și Ca2+, prin adăugarea unor substanțe. În cazul în care se spală rufe foarte murdare sau pătate cu grăsimi, se adaugă sodă de rufe în apa de spălare. Soda de rufe este de fapt carbonatul de sodiu, Na2CO3. Această substanță precipită carbonații de calciu și de magneziu. După care se adaugă săpun.

Detergenți

Detergenții sunt agenți activi de suprafață sau surfactanți de sinteză. Atât detergenții, cât și săpunurile prezintă modalități de acțiune similare.

Din punct de vedere structural, detergenții prezintă și ei:

  • o grupă hidrofilă – capul;
  • o parte hidrofobă, voluminoasă – coada.

Catenele din alcătuirea părții hidrofobe, pot fi:

  • alifatice – radicali alchil, R–;
  • aromatice – radical aril, Ar–;
  • mixte – prezentând ambele tipuri de radicali.

Partea hidrofilă din molecula detergenților poate fi reprezentată de variate tipuri de grupe funcționale ionice sau neionice, dar care au capacitatea de a forma legături de hidrogen; în funcție de acestea, detergenții se clasifică în ionici și neionici.

În funcție de natura grupelor hidrofile, detergenții se clasifică în:

A. Detergenți ionici, care pot fi:

Detergenți anionici, pot conține:

  • grupa funcțională acid sulfonic, –SO3H sub formă de sare, –SO3–Na+; astfel, sarea de sodiu a unui acid alchil sulfonic se scrie: R–SO3–Na+; sau ar mai putea fi sarea de sodiu a unui acid alchil-arilsulfonic (de exemplu, p-dodecilbenzensulfonat de sodiu).
  • grupa funcțională a unor esteri ai acidului sulfuric (HO–SO3H); cu alcooli R–OH, denumiți sulfați acizi de alchil, R–O–SO3–H, sub formă de sare de sodiu, R–O–SO3–Na+;

Detergenți cationici:

  • sunt săruri de amoniu cuaternar ale unor alchil-amine.

B. Detergenți neionici:

  • polieteri, care prezintă în moleculă un număr mare (n = 10) de grupări etoxi, –CH2–CH2–O–; exemplu: polietoxietilen, R–O–(CH2–CH2–O–)nH;

În compoziția detergenților comerciali se mai întâlnesc diferiți aditivi care le atribuie proprietăți și calități superioare. Exemple de astfel de substanțe ar fi:

  • substanțe fluorescente, care absorb razele UV și emit lumină în domeniul vizibil al spectrului, au scopul de a da senzația de strălucire și de o mai bună curățire a țesăturii;
  • polifosfați, sunt ioni cu volum mare care înconjoară ionii de Ca2+ din apa dură și blochează interacțiunea acestora cu anionii de detergent, împiedicând precipitarea lor; fosfații constituie îngrășăminte chimice cu putere nutritivă mare, care determină dezvoltarea microorganismelor și a vegetației acvatice din apele poluate cu detergenți; în acest fel, fauna poate fi afectată sau chiar lacurile se pot transforma în mlaștini.
  • anumite enzime, rezistente la condițiile din mașinile de spălat, pot modifica comportamentul proteinelor din murdărie, fără să afecteze fibrele din materialul de spălat.

Săpunurile sunt biodegradabile, însă detergenții nu (principalul lor dezavantaj), iar acest lucru constituie un pericol ecologic. În situația în care detergenții sunt deversați în râuri și lacuri, bacteriile nu au capacitatea de a distruge catenele lor ramificate și astfel, apele din natură se acoperă cu spumă. Acest pericol a fost înlăturat prin sintetizarea de detergenți cu molecule catene liniare, asupra cărora bacteriile pot acționa și le pot distruge în condiții aerobe. Aceștia sunt detergenții biodegradabili care manifestă o putere de spălare similară cu a izomerilor acestora cu catenă ramificată.

Structural, detergenții neionici prezintă ca grupă de cap a moleculei, gruparea –O–CH2–CH2–OH. Aceasta se atașează apei prin legături de hidrogen. Detergenții neionici intervin în stabilizarea spumei mai puțin comparativ cu detergenții ionici, însă sunt mai eficienți la îndepărtarea murdăriei la temperatură scăzută. Astfel, detergenții neionici pot fi folosiți la mașina de spălat (pentru că nu formează spumă) și totodată apa utilizată poate fi mai puțin caldă, contribuind la economisirea energiei.

12.8. Grăsimi

Grăsimile sunt amestecuri de esteri simpli sau micști ai glicerinei cu acizi grași saturați sau nesaturați. Grăsimile naturale au ca și componente principale triacilglicerolii (denumiți uzual trigliceride), care sunt esteri ai glicerolului cu acizii grași. Acizii grasi din componența lor sunt acizi monocarboxilici cu număr par de atomi de carbon (C4 - C24), cu catenă liniară, saturați sau nesaturați.

Toate grăsimile constituie triesteri ai glicerinei cu acizi grași, cu alte cuvinte sunt trigliceride. Acestea se compun din:

  • partea din glicerină (glicerol) și
  • părțile rămase din acizii grași care prezintă catene lungi (radicali hidrocarbonați).
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.75 Reacția de formare a 1,2,3-tributanoil-glicerol (cea mai simplă trigliceridă).

În funcție de tipul resturilor de acizi grași conținuți în moleculă, triesterii glicerinei se împart în:

  • trigliceride simple – rezultă în urma reacției dintre glicerină și un singur tip de acid gras; exemple: 1,2,3-tributanoil-glicerol; 1,2,3-tristearil-glicerol (tristearină).
  • trigliceride mixte – rezultă în urma reacției dintre glicerină și 2 sau 3 acizi grași diferiți; exemple: 1-palmitil-2-stearil-3-oleil-glicerol.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.76 Formula moleculei de tristearină

În condiții termice obișnuite (la temperatura ambiantă), grăsimile pot fi în stare solidă sau lichidă. De cele mai multe ori sunt denumite în mod curent „grăsimi”, compușii care sunt în stare solidă și „uleiuri”, compușii care sunt în stare fluidă. Diferența între grăsimi și uleiuri este dată de acizii grași de la care provin și a căror resturi intră în molecula de trigliceridă.

Materiile grase care se întâlnesc în stare naturală în organismele vii (plante și animale) constituie amestecuri cu compoziții variate de molecule de trigliceride ale unor acizi grași.

Grăsimi saturate

Acidul stearic, CH3–(CH2)16–COOH, este un acid gras saturat.

Tristearina constituie esterul triplu (triesterul) glicerinei care se obține prin reacția dintre o moleculă de glicerol (glicerină) și 3 molecule de acid stearic.

Într-o astfel de moleculă, atomii de carbon sunt legați doar prin legături simple, σ, ceea ce indică o catenă flexibilă. Fiecare element de structură, –CH2–CH2–, funcționează ca o axă de rotație. În acest fel, acidul stearic se poate întâlnit ca o catenă lungă în „zig-zag” sau poate prezenta o formă mai compactă.

În stare naturală, în trigliceride, catenele de acid gras se înfășoară și se întrepătrund unele în altele și totodată și cu catene vecine, ceea ce duce la obținerea de structuri compacte. Conform acestor caracteristici structurale a grăsimilor saturate, se justifică starea lor solidă la temperatură ambiantă.

Proprietăți fizice ale grăsimilor saturate

ACTIVITATE EXPERIMENTALĂ

Mod de lucru:

a. În 3 eprubete se aduc pe rând următorii solvenți în volume de 3-5 mL: apă, benzină, etanol. Peste aceștia, în fiecare din eprubete se aduce o bucățică de aproximativ 1 cm3 de grăsime (care poate fi untură, unt sau margarină), după care se agită eprubeta. Se acoperă cu dopuri eprubetele care conțin apă și etanol și se încălzesc pe baie de apă (într-un pahar cu apă fiartă). Apoi se notează observațiile.

b. Se aduce o cantitate mică de grăsime într-o lingură de ars sau într-o capsulă de porțelan. Se încălzește ușor la flacără până se topește și se lasă să se răcească. Să se remarce schimbările stării de agregare.

Observații:

a. Se observă că grăsimea nu se dizolvă în apă și plutește la suprafața acesteia; însă grăsimea se dizolvă în solvenți organici (în etanol, la încălzire);

b. La cald, grăsimea se topește, însă la răcire, se solidifică din nou.

Lipidele sunt substanțe naturale care se dizolvă în hidrocarburi și alcooli, însă nu se dizolvă (nu sunt solubile) în apă. Deci, și grăsimile sunt lipide.

Pornind de la structura moleculară a tristearinei, se pot intui proprietățile fizice ale grăsimilor saturate, cum ar fi:

  • grăsimile nu pot forma legături de hidrogen deoarece lipsesc atomii de H legați de atomii de O; această caracteristică determină consecințe importante;
  • nu sunt solubile în apă; din acest motiv, organismul are avantajul de a putea depozita molecule de grăsime, care să reprezinte rezerva sa energetică (de combustibil). Mai mult decât atât, nu solicită corpului locuri speciale pentru depozitare și funcționează totodată ca strat izolator. De exemplu, în cazul cămilei, în cocoașa acesteia sunt depozitate grăsimi ca rezervă de hrana și energie și totodată funcționează ca izolator termic.
  • sunt solubile în solvenți organici nepolari, deoarece prezintă în moleculă catene voluminoase nepolare;
  • densitatea grăsimilor este mai mică decât a apei, din acest motiv plutesc pe apă. Această caracteristică este justificată de prezența golurilor de aer care rămân între catene în structurile compacte; nu sunt strâns unite între ele.
  • printr-o ușoară încălzire, grăsimile se topesc, iar prin răcire se solidifică.
  • producția de grăsimi saturate are loc în corpurile animalelor, acumulându-se totodată la acest nivel. Prin topire, grăsimile animale pot fi separate de țesuturile la nivelul cărora se află. În timp și la temperatură ambientală, grăsimea topită devine solidă. Pentru consumul alimentar, grăsimile animale pot fi utilizate în mod direct, fără o prelucrare anterioară (fără a fi rafinate), deoarece puritatea lor este suficient de ridicată.

Grăsimi nesaturate

Grăsimile nesaturate sau uleiurile reprezintă triesteri ai glicerinei cu acizi grași. În molecula acestora se întâlnesc radicalii acid (R-CO-), proveniți de la acizi grași nesaturați.

Triacilglicerolii din uleiul de floarea soarelui conțin următoarele proporții de:

  • 55-65% acid linolic;
  • 33-36% acid oleic;
  • 5-10% acizi palmitic și stearic.

Uleiul de măsline conține triacilgliceroli de tip acid oleic în proporție de 80%.

Grăsimile nesaturate pot adiționa iod. Indicele de iod reprezintă masa de iod, exprimată în grame, care se adiționează la 100 g de grăsime.

Acidul oleic, C18H34O2, este un acid gras nesaturat: CH3–(CH2)7–CH=CH–(CH2)7–COOH. În molecula acestuia se întâlnește o singură legătură dublă C=C. Fiind o astfel de legătură, rotația liberă în jurul dublei legături nu este permisă (planul legăturii π este perpendicular pe planul legăturii σ). Catena lungă a acidului oleic prezintă flexibilitate mai redusă, comparativ cu molecula acidului stearic.

În molecula trigliceridei 1,2,3-trioleilglicerol, fiecare rest de acid gras prezintă o dublă legătură care influențează forma moleculei. Astfel, molecule din această trigliceridă nu se pot întrepătrunde și nu se pot tasa (comprima) atât de facil ca în cazul celor de tristearină, fiind în acest fel mai puțin compacte. Din acest motiv, grăsimile nesaturate, la temperatură ambientală, sunt în stare fluidă (sunt uleiuri) și nu se găsesc în stare solidă.

Acidul linoleic prezintă în moleculă 3 duble legături C=C, deci este un acid gras polinesaturat. Acidul linoleic formează esteri cu glicerina care sunt în stare lichidă și intră în compoziția uleiurilor vegetale, cum ar fi ulei de soia, ulei de porumb.

Polinesaturarea influențează grăsimile nesaturate, în sensul că:

  • molecula de trigliceridă este mai rigidă (dacă se reduce nesaturarea grăsimilor);
  • modifică reactivitatea chimică (crește rezistența la degradare oxidativă și crește temperatura de topire).

În urma contactului cu oxigenul din aer, legăturile duble din moleculele uleiului vegetal polinesaturat se rup (se scindează) și astfel se desfășoară o reacție de polimerizare. Acest fenomen se observă prin apariția unei pelicule la suprafața uleiului vegetal polinesaturat sau pe suprafața pe care este aplicat.

Având aceste proprietăți, uleiurile polinesaturate pot fi utilizate ca uleiuri sicative. În compoziția vopselelor în ulei intră un colorant de tip pigment, care se află în suspensie într-un ulei sicativ. Acest ulei sicativ poate fi uleiul de in completat de substanțe de umplutură, oxizi de metale și substanțe cu rol de catalizator.

În cazul în care se utilizează ulei pentru prăjit, sub acțiunea temperaturii crescute, ruperea legăturilor duble este accelerată. Astfel au loc reacții de oxidare cu oxigenul din aer ce duc la formarea de radicali liberi. Aceștia determină polimerizarea resturilor de acizi grași nesaturați din ulei, aspect care se remarcă prin apariția unui strat de consistență solidă care reprezintă produsul de polimerizare.

Radicalii liberi sunt compuși care dăunează puternic organismului uman. Motivele pentru care este recomandat să se evite adăugarea de ulei proaspăt peste un ulei utilizat deja la prăjit, sunt:

  • radicalii liberi deja existenți favorizează polimerizarea uleiului deja introdus și se consumă mai repede;
  • în acest fel crește concentrația de radicali liberi în preparatul respectiv și totodată și efectul dăunător asupra organismului.

Plantele constituie și ele o sursă de uleiuri, chiar dacă rezervele lor de hrană, sub formă de polizaharide, se află în tulpină, rădăcină, bulbi și frunze. Grăsimile din plante (uleiurile) se întâlnesc în majoritate în semințele și fructele acestora (de exemplu, măslin, avocado, floarea soarelui, soia, rapiță). Grăsimile au rol de rezervă de hrană utilizată în dezvoltarea și creșterea embrionului.

Prin presare se obțin uleiuri brute, care pentru a fi folosite în alimentație necesită proces de rafinare.

Reacția de hidrogenare prezintă o aplicație practică importantă în hidrogenarea grăsimilor vegetale și animale. Grăsimile vegetale care sunt în stare fluidă pot fi solidificate prin reacția de hidrogenare. Acest proces presupune saturarea resturilor de acizi grași nesaturați, prin adiția hidrogenului la dublele legături, C=C, rezultând grăsimi saturate de origine vegetală. Printr-un astfel de procedeu se obține margarina. Margarina sau untul vegetal este o emulsie de grăsimie vegetală, parțial hidrogentată în lapte, de obicei smântânit, cu adaos de vitamine, coloranți, conservanți, aromatizanți.

Totodată grăsimile hidrogentate constituie materii prime pentru obținerea săpunului, a unor detergenți, a stearinei, a unor unsori consistente.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.77 Un exemplu de reacție de hidrogenare (în prezență de catalizator Ni) a unei grăsimi nesaturate.
This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.78 Hidrogenarea trigliceridului 1,2-dioleil-3-stearil-glicerol (dioleo-stearină), în prezență de Ni (nichel) la 200-250°C și 4 atm, conduce la 1,2,3-tristearil-glicerol (tristearină).

Hidroliza grăsimilor

În procesul complex de metabolizare a grăsimilor în organismele vii, o etapă importantă o reprezintă hidroliza trigliceridelor din grăsimi. Aceste reacții sunt catalizate de enzime specifice. Enzimele sunt biocatalizatori și au rolul de a accelera procesele (reacțiile) biochimice. Enzimele sunt compuși organici produși de către celulele organismelor vii, animale sau vegetale.

Trigliceridele sunt hidrolizate de lipaze. În sucul pancreatic se întâlnesc lipaze în cantitate apreciabilă și asigură digestia intestinală a grăsimilor din alimente.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.79 Lipaza pancreatică acționează în mod specific asupra grupelor esterice din pozițiile 1 și 3 din molecula trigliceridelor (triacilglicerol), conducând la 2-monoacilglicerol (monogliceridă) și acizi grași.  

Lipaza pancreatică acționează în mod specific asupra grupelor esterice din pozițiile 1 și 3 din molecula trigliceridelor. Monogliceridele și acizii grași rezultați sunt absorbiți prin mucoasa intestinală. În mucoasa intestinală are loc un proces complex prin care trigliceridele sunt resintetizate din 2-monoacilgliceroli și acizi grași. Ulterior, din celulele intestinale, trigliceridele sunt preluate de limfă și pe cale sanguină sau limfatică ajung în țesuturi și celule, unde sunt implicate (antrenate) în procese anabolice și catabolice.

Catabolismul trigliceridelor debutează cu hidroliza lor, care constituie prima etapă ce are loc sub acțiunea lipazelor intracelulare, formând glicerol și acizi grași.

This svg is property of GinaMed. Aceast svg este facut de GinaMed. Distribuirea necesita acordul GinaMed.
Figura 12.80 Hidroliza trigliceridelor sub acțiunea lipazelor intracelulare: dintr-o trigliceridă mixtă se obțin glicerol și acizi grași.

Importanța practică și acțiunea biologică a grăsimilor

Principalul rol al grăsimilor îl reprezintă funcția lor de rezervă de combustibil pentru organism. Prin oxidarea completă a lor din cursul arderilor din corp, din grăsimi rezultă dioxid de carbon și apă și o cantitate mare de energie care se eliberează.

Totodată, materiile grase din hrană înregistrează și alte funcții diferite.

Printre rolurile grăsimilor se numără:

  • pot fi folosite ca solvent pentru multe substanțe care dau gust alimentelor, dar și pentru anumiți compuși care le dau culoare;
  • au rol de unguent (lubrifiant) pentru firele de păr și piele, utilizate atât de oameni, cât și de animale;
  • pun la dispoziție organismului carbonul din catenele lungi și flexibile ale grăsimilor saturate cu scopul de a obține colesterol; astfel, concentrația sa din plasma sanguină crește peste normal și se poate depune pe pereții vaselor de sânge, favorizând apariția anumitor boli cardiovasculare; cu toate acestea, colesterolul este indispensabil pentru buna funcționare a organismului;
  • intervin în prepararea ciocolatei prin untul de cacao extras din boabele de cacao, în compoziția căruia intră trioleil-glicerol; acidul oleic conținut face ca ciocolata să se topească brusc la o temperatură apropiată de cea a corpului, respectiv la 34°C; această caracteristică asigură și calitatea ciocolatei;
  • un amestec de grăsimi intră în compoziția laptelui care formează o emulsie cu apa în care grăsimile se găsesc disperate în picături de dimensiuni foarte mici.

12.9. Ceruri

Cerurile sunt compuși organici naturali. Acestea manifestă rol protector pe suprafața anumitor plante, fructe, frunze, pe care apar.

Chimic, cerurile sunt amestecuri în compoziția cărora intră:

  • esteri ai acizilor monocarboxilici superiori (a căror număr de atomi de carbon variază între C23 – C34) cu alcooli superior (C24 – C34) cu număr par de atomi de carbon;
  • alcooli superiori;
  • parafine cu număr impar de atomi de carbon care variază între C25 – C34.

Despre întrebuințările anumitor ceruri:

  • ceara de albine – este un amestec de esteri ai acizilor C24-C34 (în principal), cu acizi liberi și alcani C25-C31;
  • ceara de spermanceti sau walratul – ceară izolată din grăsimea de cașalot (mamifer marin); în alcătuirea acesteia intră esterul acidului palmitic (C16) cu alcoolul cetilic (C16) și în mod special cu alcoolul oleic (C18); utilizările sale cuprind cosmetica și industria farmaceutică.
  • lanolina – este extrasă din lâna de oaie cu ajutorul unor dizolvanți; lanolina este un amestec de esteri, alcooli și acizi liberi; prezintă o putere mare de emulsionare pentru apă, fiind utilizată pentru prepararea cremelor cosmetice și ca ingredient de bază pentru unguente în industria farmaceutică.

Bibliografie:

  • Chimie - manual pentru clasa a X-a; Autori: Luminița Vlădescu, Corneliu Tărăbășanu - Mihăilă, Luminița Irinel Doicin. Grup Editorial ART, București, 2005
  • Chimie C1 - manual pentru clasa a XI-a; Autori: Elena Alexandrescu, Viorica Zaharia, Mariana Nedelcu. Editura LVS Crepuscul, colecția Educațional, Ploiești, 2006
Rezolvă Grile din Curs
Acasă Cursuri Grile Carduri Meditații