12. Acizi carboxilici
Cuprins:
12.1. Definiție și denumire12.2. Utilizările și structurile plane ale unor acizi carboxilici
12.3. Acidul acetic
12.4. Reacții de obținere
12.5. Proprietăți chimice
12.6. Alți acizi carboxilici
12.7. Săpunuri și detergenți
12.8. Grăsimi
12.9. Ceruri
12.1. Definiție și denumire
Acizii carboxilici sunt compuși organici care prezintă în moleculă grupa funcțională carboxil, –COOH, legată de un radical hidrocarbonat. Totodată, acizii sunt derivați monofuncționali ai hidrocarburilor în molecula cărora se află una sau mai multe grupa carboxil, –COOH.
Formula generală: R–COOH
Pentru denumirea acizilor carboxilici se folosește cuvântul „acid” urmat de numele hidrocarburii cu același număr de atomi de carbon, la care se adaugă sufixul „-oic”.
Exemple de acizi carboxilici:
Acid metanoic (denumire uzuală: acid formic) | Acid etanoic (denumire uzuală: acid acetic) | Acid propanoic |
---|---|---|
H–COOH | CH3–COOH | CH3–CH2–COOH |
Pentru acizii care prezintă în moleculă catene ramificate sau alți substituenți, în alcătuirea numelui este necesar să se precizeze și poziția acestora. Astfel, se numerotează atomii de carbon din catena de bază, începând cu atomul de carbon din gruparea –COOH.
Exemple:
Acid 2-metilpropanoic | Acid 2-etilbutanoic |
---|---|
12.2. Utilizările și structurile plane ale unor acizi carboxilici
Utilizările și formulele plane ale unor acizi carboxilici:
Denumire acid | Formula acidului | Utilizări |
---|---|---|
Acid metanoic (acid formic) | HCOOH | în tăbăcărie la decalcificarea pieilor; ca mordant (mordant = substanță chimică ce fixează coloranții pe fibrele textile) în industria textilă |
Acid benzoic | intră în compoziția unor rășini vegetale, cum ar fi smirnă, tămâie; ca expectorant și antiseptic în medicină; ca și conservant alimentar; la obținerea unor coloranți | |
Acid ftalic (acid 1,2-benzendicarboxilic) | în industria coloranților; la obținerea plastifianților; la obținerea rășinilor pentru lacuri | |
Acid tereftalic (acid 1,4-benzendicarboxilic) | ca materie primă pentru fabricarea PET (polietilentereftalat) din care rezultă fibre sintetice și ambalaje | |
Acid citric | larg distribuit în natură; se întâlnește în fructe (coacăze, zmeură), sfeclă, leguminoase și în citrice în cantitate mare; este utilizat în industria alimentară și în cosmetică; printre alți acizi, se găsește în mod natural în vin | |
Acid tartric | printre alți acizi, se găsește în mod natural în vin | |
Acid malic | printre alți acizi, se găsește în mod natural în vin | |
Acid lactic | printre alți acizi, se găsește în mod natural în vin |
12.3. Acidul acetic
Soluția de acid acetic diluată în concentrație de 3-9% reprezintă oțetul utilizat în alimentație. Acidul acetic este folosit pentru obținerea:
- anumitor medicamente;
- mătăsii acetat;
- unor esteri;
- unor materiale plastice și adezivi (cum ar fi poliacetat de vinil);
- unor coloranți;
- etc.
Fermentația acetică
Etanolul se obține prin fermentație alcoolică, însă acest proces nu se oprește doar stadiu de alcool. În condiții normale (adică nu se adaugă substanțe chimice) și în contact cu aerul, vinul natural îți continuă procesul de fermentație, modificându-și proprietățile de gust, miros, aciditate. După un anumit interval de timp se remarcă practic transformarea vinului în oțet, proces care poartă numele de oțetirea vinului.
ACTIVITATE EXPERIMENTALĂ
Mod de lucru: Într-un pahar sau într-o sticluță se aduc 50-100 mL de vin alb și se măsoară pH-ul. Se acoperă paharul cu o hârtie. O dată sau de două ori pe săptămână, se măsoară pH-ul vinului din pahar și se notează rezultatele într-un tabel. Experimentul se consideră terminat când rezultatul măsurătorilor indică valori de pH < 3.
Se măsoară și pH-ul oțetului alimentar din comerț. Se miroase vinul din pahar și oțetul. Se compară toate rezultatele și se emite o concluzie.
Observații: În timp, pH-ul probei de vin scade. În final, valoarea pH-ului vinului se apropie sau devine chiar egală cu cea a pH-ului oțetului. În final, proba din pahar miroase a oțet, pentru că vinul a continuat să fermenteze, schimbându-și printre altele și aciditatea. Practic, a avut loc procesul de oțetirea vinului.
Deci valoarea pH-ului poate fi un indicator al calității alimentelor. De exemplu, laptele proaspăt are un pH ușor bazic, pe când laptele mai vechi care a început să se acrească, prezintă pH acid.
Un lichid cu un conținut de etanol, cum este de exemplu, vinul, dacă este lăsat în contact cu aerul, este supus acțiunii unor bacterii (Micoderma aceti) care există în aer. Acestea produc o enzimă, alcooloxidaza, care catalizează oxidarea etanolului la acid acetic.
Procesul de transformare enzimatică a etanolului în acid acetic poartă numele de fermentație acetică.
Acidul acetic de uz alimentar se obține doar prin fermentația enzimatică a etanolului din vin. Denumirea sub care este comercializat este de oțet de vin.
Acidul acetic poate fi obținut și pe cale industrială din materii prime fabricate tot prin metode de sinteză chimică. Acidul acetic obținut pe cale industrială este toxic pentru organism deoarece conține și alte impurități (produși secundari de reacție). De aceea, comercializarea sa ca oțet alimentar este interzisă.
Proprietățile fizice ale acidului acetic anhidru, denumit și acid acetic glacial, sunt:
- este un lichid incolor,
- prezintă miros înțepător, specific acizilor;
- punctele de fierbere și de topire sunt ridicate; din acest motiv este volatil la temperatura camerei și poate trece în stare solidă (cristalizează) la temperaturi de 16,5°C; punctul său de fierbere este la 118°C;
- acidul acetic este foarte ușor solubil în apă; formarea de legături de hidrogen cu apa îi permite formarea unui amestec omogen cu aceasta în orice proporție.
12.4. Reacții de obținere
Oxidarea alcanilor superiori
În prezența unor catalizatori, alcanii superiori (parafina) se oxidează (cu sau fără ruperea moleculei), rezultând acizi carboxilici superiori (cu număr mare de atomi de carbon, acizi grași) folosiți la fabricarea săpunurilor.
Oxidarea energică a alchenelor
Oxidarea energică a alchenelor se face cu:
- K2Cr2O7 în H2SO4 sau
- KMnO4 în H2SO4.
În urma acțiunii agenților oxidanți, legătura dublă C = C se rupe și se obțin amestecuri de diferiți produși de oxidare, în funcție de structura inițială a alchenei, astfel: atunci când atomul de C implicat în legătura dublă conține hidrogen, rezultă un acid carboxilic: R–COOH. Situațiile în care se pot obține acizi carboxilici prin oxidarea energică a alchenelor:
Oxidarea la catena laterală
Oxidarea catenei laterale (alchil) legată de un atom de carbon dintr-un nucleu aromatic, se desfășoară în prezența:
- agenților oxidanți sau
- a oxigenului molecular și catalizatori;
În situația în care nucleul aromatic este substituit cu două grupe alchil, fiecare dintre acestea se va oxida.
Dintre toți acizii rezultați prin oxidarea xilenilor (acid ftalic, izoftalic, tereftalic), numai acidul ftalic permite formarea de anhidridă deoarece cele două grupări carboxilice sunt apropiate și favorizează închiderea unui ciclu stabil de 5 atomi.
Indiferent de lungimea catenei laterale, radicalii alchil conținuți de aceasta, sunt oxidați la acizi în care grupa carboxil –COOH este legată direct de atomi de carbon care fac parte din nucleul aromatic.
În cazul în care poziția benzilică a catenei laterale nu prezintă hidrogen atunci oxidarea cu agenți oxidanți nu poate să aibă loc. Oxidarea catenei laterale a alchilbenzenilor prezintă importanță în anumite procese metabolice.
Oxidarea energică a alcoolilor primari (cu KMnO4/H2SO4)
Oxidarea aldehidelor
Aldehidele, față de cetone, se pot oxida la acizi carboxilici și pot reduce reactivii Tollens și Fehling.
Reacțiile anhidridei acide cu alcool, fenol, amină primară, amoniac
Hidroliza derivaților trihalogenați geminali
Condiții de reacție pentru hidroliza derivaților halogenați: soluție apoasă de baze tari (NaOH, KOH).
Fermentația acetică enzimatică (oțetirea vinului)
Sinteza Kolbe (carboxilarea fenolaților)
Reacții din cadrul sintezei Kolbe conduc la obținerea acidului salicilic:
Hidroliza derivaților funcționali ai acizilor
Hidroliza esterilor
Hidroliza grăsimilor (sunt tot esteri)
Hidroliza halogenurilor acide
Hidroliza anhidridelor acide
Hidroliza amidelor
Hidroliza nitrililor
12.5. Proprietăți chimice
Acizii carboxilici prezintă în moleculă grupa carboxil, –COOH și un radical hidrocarbonat, care ambele influențează proprietățile chimice ale acestora.
Structura grupei carboxil
Datorită structurii grupei funcționale carboxil și a prezenței acestora în moleculele acizilor carboxilici, le imprimă acestora proprietăți fizice și chimice caracteristice acestei clase de compuși organici.
Astfel, în structura grupei carboxil intră 2 atomi de oxigen legați de același atom de carbon:
- unul prin intermediul unei legături duble, –C=O;
- celălalt atom prin intermediul unei legături simple, –C–O–H, deoarece face parte din grupa hidroxil, –O–H;
În grupa carboxil, –COOH, se formează un orbital π extins prin întrepătrunderea laterală a orbitalului p al atomului de carbon cu un orbital p monoelectronic al atomului de oxigen dublu legat și cu un orbital hibrid dielectric al atomului de oxigen din grupa hidroxil, –OH.
Aceste aspecte structurale conferă compușilor carboxilici un caracter acid mai pronunțat comparativ cu cel al fenolilor.
Caracterul acid
- polaritatea legăturii hidrogen-nemetal;
- labilitatea hidrogen-nemetal;
- stabilitatea anionului (A-).